Årets klimatvecka arrangeras mellan 16 till 22 oktober i hela Jönköpings län. På denna sida hittar du information om Klimatveckans program och hur du kan arrangera en egen aktivitet. Klimatveckans program uppdateras löpande. Klimatveckan i Jönköpings län arrangeras av Klimatrådet för att bidra till länets gemensamma vision Klimatsmart plusenergilän 2045. Klimatveckans program skapas tack vare alla de organisationer och personer som engagerar sig i Klimatveckans aktiviteter.
Syftet med Klimatveckan är att samla olika aktörer kring aktiviteter som ger ökad kunskap och inspiration kring omställning till ett klimatsmart samhälle. Klimatveckan innehåller både digitala och fysiska aktiviteter.
Tid: Måndag 16 oktober, förmiddag. Återkommer med information om tid.
Plats: Länsresidenset, Skolgatan 5, 553 16 Jönköping.
Arrangör: Klimatrådet i Jönköpings län.
Målgrupp: Nominerade till Klimatpriset och media, särskild inbjudan.
Vi kickstartar årets Klimatvecka med utdelning av Klimatrådets klimatpris. Landshövding Helena Jonsson, ordförande i Klimatrådet, delar ut årets Klimatpris tillsammans med andra ledamöter i Klimatrådet.
Läs mer om Klimatrådets klimatpris och årets nominerade.
Tid: Måndag 16 oktober, kl. 09.30 – 12.00.
Plats: Elmia, Elmiavägen 11, 554 54 Jönköping.
Arrangör: Almi Företagspartner i Jönköping AB och Elmia AB.
Målgrupp: Företag och allmänheten.
Ökat fokus på hållbarhet och energieffektivisering påverkar många företag i olika branscher kopplat till både kundkrav och lönsamhet. Under en mingelkonferens, som Almi och Elmia bjuder in till, får du ett brett perspektiv av utvecklingen med fokus på hur EU och större företag sätter agendan – och en hel del konkreta tips.
En av föredragshållarna är Anders Wijkman, talesperson för klimatet och miljön, som inspirerar oss i ämnet och kommer att beröra både energi och materialfrågor. Teman av föredraget kommer att vara: ”En jord för Alla – hur ska resurserna räcka till?” I sina roller som EU-parlamentariker, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, ordförande i Romklubben samt före detta biträdande generalsekreterare i FN, har han gjort betydelsefulla insatser och fortsätter med det för att hantera klimatförändringar och främja hållbar utveckling.
Du får också ta del av exempel på hur företag kan applicera dessa perspektiv i sin verksamhet genom ett strukturerat hållbarhetsarbete och energieffektiviseringsarbetet. Elmia berättar om hur de har jobbat med hållbarhetsaspekter i sin verksamhet och visar på några konkreta exempel samtidigt som en rundvandring i lokalerna görs. Konferensen är kostnadsfri för deltagare. Fika ingår och lunch erbjuds på egen bekostnad.
Tid: Måndag 16 oktober, kl. 13.00 – 16.00.
Plats: Elmia, Elmiavägen 11, Jönköping.
Arrangör: Klimatrådet i Jönköpings län.
Välkommen på en eftermiddag i klimatets tecken! Med fördjupande och inspirerande föreläsningar får du som deltagare ökad kunskap om klimatförändringarna och dess effekter på vår miljö, våra städer och samhällen. Du kan även besöka utställningen ”vittnesmål om den nya klimatzonerna” som visar på klimatförändringarnas effekter och påverkan på Jönköpings län.
Under föreläsningen och utställningen bjuder vi på fika.
Se hela programmet och anmäl deltagande här.
Tid: Måndag 16 oktober, kl. 13.00 – 16.00.
Plats: Vaggeryds bibliotek och Skilingaryds bibliotek.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Energicentrum finns på plats för att visa upp den nya energikassen som med start i Klimatveckan kommer kunna lånas kostnadsfritt via biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd. Kassen innehåller bland annat en energimätare samt utrustning för att mäta fukt och drag från otätheter. Tydliga instruktioner och tips för den som vill energieffektivisera hemma medföljer också.
Passa också på att samtidigt få opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning i dina frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag, elavtal, belysning, ventilation osv.
Läs mer på www.energicentrum.se.
Tid: Föreläsningen startar 18.00.
Plats: Kulturhuset Pigalle, Mariagatan 2, Nässjö
Arrangör: Nässjö kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
HÄLSOSAM, KLIMATSMART OCH PRISVÄRD MAT – går det? Svar ja! Vill du veta hur och få massor av inspiration till enklare vardagskäk så ska du komma och lyssna på Hanna Olvenmarks föreläsning. Hanna Olvenmark driver Portionen under tian, en av Sveriges mest välbesökta hemsidor för ekonomisk, klimatsmart och god matlagning. Hon har skrivit tre böcker, alla med temat hur vi äter gott, billigt, bra och roligt.
Mer information kommer inom kort.
Energisafari Sävsjö
Tid: Tisdag 17 oktober, kl. 08.30 – 13.00
Plats: Flera platser i Sävsjö kommun. Start vid fjärrvärmeverket Bulten och avslut på Vrigstads värdshus.
Arrangör: Sävsjö kommun.
Målgrupp: Företagare, markägare, politiker och allmänhet.
Är du nyfiken på småskalig energiproduktion? Funderar kring vad biogas egentligen är? Eller undrar vem som kan starta en solcellspark? Häng med på en inspirerande rundtur bland Sävsjös energiproducenter. Kostnadsfri aktivitet, lunch till självkostnadspris.
Läs mer och anmäl dig till aktiviteten här.
Tid: Tisdag 17 oktober, kl. 10:00 – 12:00.
Plats: Elmia konsert & kongress, Elmiavägen 11, Jönköping.
Arrangör: Nätverket CCC Jönköpings län.
Målgrupp: Hela bygg- och fastighetssektorn inkl. offentliga aktörer i Jönköpings län.
I Klimatpitchen är du välkommen att pitcha ditt företags klimatsmarta lösningar för framtidens bygge och renoveringar. Har du en spjutspetsprodukt eller ett arbetssätt som hjälper dig sänka klimatavtrycket i bygg- eller renoveringsprocessen så kom och tala om för beställarna vad just NI kan erbjuda. Är du en beställare så bjuds du här på ett smörgåsbord av möjligheter att sänka ert klimatavtryck!
Läs mer om aktiviteten och nätverket CCC Jönköpings län.
Anmäl deltagande
Anmäl dig till aktiviteten till linda.gladh@rjl.se
Tid: Tisdag 17 oktober, cirka kl. 9.00 – 13.00.
Plats: Holavedsskolan, Tranås.
Arrangör: Holavedsskolan, Tranås.
Målgrupp: Gymnasieelever.
Minimässa i Hangaren på skolan. Ca 9-13 Varje organisation, företag, förening får ett bord och skärm (kom med fler önskemål vb) Elever från åk 1 och 3 kommer att besöka minimässan dels för att vi vill lyfta klimat och miljöfrågorna för att eleverna ska bli mer engagerade i dessa frågor. Ett annat syfte är att eleverna ska få inspiration till att delta årets klimattävling- startskottet på tävlingen sker denna dagen med information i aulan om klimattävlingen. Årets tema är cirkularitet.
Tid: Tisdag 17 oktober, kl. 13.00 – 18.00.
Plats: Habo bibliotek, Habo kommun.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Energicentrum finns på plats för att visa upp den nya energikassen som med start i Klimatveckan kommer kunna lånas kostnadsfritt via stadsbiblioteket i Habo. Kassen innehåller bland annat en energimätare samt utrustning för att mäta fukt och drag från otätheter. Tydliga instruktioner och tips för den som vill energieffektivisera hemma medföljer också.
Passa också på att samtidigt få opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning i dina frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag, elavtal, belysning, ventilation osv.
Läs mer på www.energicentrum.se.
Tid: Tisdag 17 oktober, kl. 18.00 – 19.00.
Plats: Habo bibliotek, Habo kommun.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Låt teknik som finns redan nu leda dig in i framtiden. Boendet är idag inte bara en villa utan även en tankstation, energiproducent och kan dirigeras av ett smart styrsystem som hanteras av fastighetsägaren. Tomas och Jessica från Energicentrum är här för att guida er genom teknikdjungeln och ge er tips på hur man sätter upp en plan för att gå från familjen Flintstones till familjen Jetson.
Läs mer på www.energicentrum.se
Tid: Tisdag 17 oktober, kl. 13.00 – 19.00
Plats: Götafors kraftstation, Vaggeryd.
Arrangör: Vaggeryds energi.
Målgrupp: Allmänheten.
Vaggeryds energi öppnar upp Götafors kraftstation och guidar dig på platsen. Lär dig mer om småskalig vattenkraft. Vi bjuder på fika!
Aktiviteten är kostnadsfri.
Tid: Tisdag 17 oktober, kl. 14.00 – 18.00.
Plats: Sävsjö bibliotek, Sävsjö kommun.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Energicentrum finns på plats för att visa upp den nya energikassen som med start i Klimatveckan kommer kunna lånas kostnadsfritt via stadsbiblioteket i Sävsjö. Kassen innehåller bland annat en energimätare samt utrustning för att mäta fukt och drag från otätheter. Tydliga instruktioner och tips för den som vill energieffektivisera hemma medföljer också.
Passa också på att samtidigt få opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning i dina frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag, elavtal, belysning, ventilation osv.
Läs mer på www.energicentrum.se.
Tid: Tisdag 17 oktober kl. 17.00 – 19.00.
Plats: HSBs kontor, österängsvägen 3, Jönköping.
Arrangör: HSB Göta.
Kom till oss på HSB så berättar vi hur du kan spara pengar genom att ha kontroll över din energiförbrukning, om hur ni kan möta de kommande klimatförändringarna. Vi kommer också berätta om inomhusodling sk hydroponisk odling. June Avfall & Miljö AB kommer att närvara och berätta om de kommande lagändringarna. Det kommer bli många intressanta föreläsningar och bra diskussioner – vi bjuder på något matigt. Välkommen!
Tid/time: onsdag 18 oktober, 10.00 -12.00. 18th october, 10.00 – 12.00.
Plats/location: Jönköping university, HLK, School of Education and Communication.
Arrangör/organizer: Jönköping university och Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Vi bjuder på lunchmacka, anmäl dig här. Max 40 platser.
Registration via this link. Max 40 participants.
Föreläsning och panelsamtal med exempel på hur kommuner i Jönköpings län arbetat med olika metoder för ökat medborgardeltagande i hållbarhetsarbetet och samhällsplaneringen. Vi får även lyssna till den senaste forskningen med exempel på metoder från olika delar av världen. Denna aktivitet kommer främst hållas på engelska.
Lecture and panel discussion with examples of citizen participation for sustainability and resilience. Panel discussion with examples from municipalities in Jönköping county. Lecture with the latest research on methods for increased citizen participation in areas of sustainability, resilience and planning.
Programme:
The event will be moderated by Paola Sartoretto, PhD, associate professor and programme Director, Department of Media and Communication.
Carolina Carvalho holds a DSc in Environmental Planning (Federal University of Rio de Janeiro – UFRJ, Brazil), with a research period at the Royal Institute of Technology (Tekniska Kunliga högskolan – KTH) in Stockholm, Sweden. She conducted postdoctoral research using Participatory Geographic Information Systems (PGIS) applied to urban governance, at the Public Health Faculty (University of Sao Paulo) and Aalto University, Espoo, Finland. Currently, she is a researcher at the Institute of Environment and Energy, of São Paulo University and founder of the Comunidades Vivas – Mapeamento Participativo, an initiative that brings participatory mapping as a tool for urban planning improvements, focusing on citizen engagement for better and healthy cities (www.comunidadesvivas.com.br).
Tid: Onsdag 18 oktober, kl. 09.30 – 15.00.
Plats: Gummifabriken, Värnamo.
Arrangör: Värnamo kommun.
Målgrupp: Inbjudna politiker och tjänstepersoner i Värnamo kommun (deltagande kräver särskild inbjudan).
Alexander Ståhle är stadsforskare, stadsplanerare och en av landets mest anlitade föreläsare inom stadsutveckling, byggande och trafik. Alexander är doktor i stadsbyggnad på KTH och VD för arkitektkontoret Spacescape. Föreläsning och workshop på temat hållbar centrumutveckling (endast för inbjudna deltagare).
Tid: Onsdag 18 oktober, återkommer med med exakt tid.
Plats: Holavedsskolan, Tranås.
Arrangör: Holavedsskolan, Tranås.
Målgrupp: Gymnasieelever och allmänhet.
Holavedsgymnasiets egen second-hand butik är öppen, som drivs av elever och lärare. Detta vill vi utveckla med att bjuda in secondhandbutikerna i området.
Tid: 13.00 – 15.00.
Plats: Digital föreläsning.
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Målgrupp: Träffen är öppen för alla men riktar sig särskilt till dig som jobbar på kommun eller offentlig förvaltning inom samhällsplanering, miljöfarlig verksamhet, förorenade områden, fastigheter, grönplanering eller liknande områden.
Anmäl dig till föreläsningen här.
För att möta effekterna av klimatförändringen måste samhället arbeta strategiskt och systematiskt med Klimatanpassning. Detta innebär ett behov för bra verktyg som underlätta integrering av klimatanpassning i olika processer. Under den här träffen kommer vi gå igenom 3 nya planeringsunderlag som visar hur klimatrelaterade risker kommer påverka Jönköpings län. Dessa är:
Planeringsunderlagen är framtagna av Länsstyrelsen i Jönköpings län. Vi kommer bland annat gå igenom hur underlagen är framtagna, hur-, när- och till vad de bör användas. Under träffen kommer vi lägga extra fokus på underlaget för Klimatpåverkan på förorenade områden och miljöfarlig verksamhet, vilket är vårt nyaste underlag och syftar till att minska risken för spridning av föroreningar till följd av till exempel en översvämning.
Tid: Onsdag 18 oktober, kl. 13.00 – 16.30.
Plats: Mullsjö bibliotek, Mullsjö kommun.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Energicentrum finns på plats för att visa upp den nya energikassen som med start i Klimatveckan kommer kunna lånas kostnadsfritt via biblioteket i Mullsjö. Kassen innehåller bland annat en energimätare samt utrustning för att mäta fukt och drag från otätheter. Tydliga instruktioner och tips för den som vill energieffektivisera hemma medföljer också.
Passa också på att samtidigt få opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning i dina frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag, elavtal, belysning, ventilation osv.
Läs mer på www.energicentrum.se.
Tid: 18 oktober, start 18.00.
Plats: Ahlins AB, Tegelbruksgatan 14, 566 31 Habo, Habo kommun.
Arrangör: Företagarna Jönköpings län, Ahlins, Habo kommun.
Vi är glada över att kunna välkomna Jennie Albinsson, Företagarnas näringspolitiska expert med inriktning på miljö och klimat. Jennie kommer att dela med sig av värdefulla insikter om klimatomställning ur ett företagarperspektiv och hur lagstiftning påverka Företagens möjligheter att ställa om.
Petter Isaksson, vd Ahlins kommer att berätta om Ahlins miljöarbete och visa oss den nya fabriken och vilka åtgärder man har vidtagit där för att minska klimatavtrycket.
Vi bjuder på enklare förtäring.
Programmet innehåller:
Du anmäler dig på eventsidan på Företagarnas webbplats.
Tid: Onsdag 18 oktober, start kl. 18.00 med mingel, föreläsning startar 19.00.
Plats: Stora Segerstad naturbrukscentrum, Reftele, Gislaveds kommun.
Arrangör: LRF Gislaved kommungrupp.
Målgrupp: Öppen för alla som är intresserade.
Vi startar kvällen kl. 18 med mingel, föreläsning kl. 19 och sedan avslutas aktiviteten med gemensam middag till självkostnadspris. Middagen tillagas av Gustav Arnell och den tillagas på lokala råvaror. Föreläsning och middag betalas på plats. Info om priset för maten kommer i samband med anmälan.
Inbjudan är öppen för alla, men pga begränsade platser måste man anmäla sig till aktiviteten.
Anmäl deltagande
Anmälan sker till ida_rantonen@hotmail.com senast den fredagen den 13 oktober.
Tid: Torsdag 19 oktober, frukostmöte.
Plats: Carpenter, Tranås.
Arrangör: Tranås United (Tranås näringslivsbolag).
Målgrupp: Näringsliv, politiker, tjänstepersoner.
Välkommen till ett frukostmöte hos Carpenter i Tranås som nu bygger stor solpark.
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 07.45 – 09.00. Seminariet startar 08.15, Swegon bjuder på kaffe/te och fralla.
Plats: Kompanigatan 1-2, Jönköping, ingång mot Asecs.
Arrangör: Swegon.
Målgrupp: Fastighetsägare, fastighetsskötare, arkitekter, byggnadskonstruktörer, personer med intresse för kommersiella fastigheter och energi.
Swegon går igenom exempel på hur system i byggnaden kan samverka för att uppnå en optimal balans mellan energikonsumtion och inomhusklimat. I flertalet fall fungerar inte utrustningen i huset på det sätt som man ursprungligen ville. Något som är tråkigt då varken komforten eller energiförbrukningen är optimal.
Mer info och anmälan: Swegon | Klimatveckan 2023
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 10.00 – 11.00.
Plats: Digitalt webinarium.
Arrangör: Sweco.
Målgrupp: Aktörer inom energi.
Sweco bjuder in till en föreläsning och frågestunder om solceller för större anläggningar. Vi presenterar vad som är aktuellt bl.a. vad gäller tillståndsprocessen, samt resiliens – fungerar dina solceller när strömmen går? Deltar gör:
– Camilla Wiik Bernstöm, gruppchef för sol och vindgruppen på Sweco. Camilla jobbar med etablering av solcellsparker.
– Magnus Lindén, energiexpert. Magnus har arbetat med energisystem sedan slutet av nittiotalet. Idag arbetar han främst med energiomställningen, effektiv användning av elnät och multidisciplinär stadsplanering.
– Bezawit Tsegai, energiexpert. Bezawit arbetar med strategiska teman inom energisektorn som till exempel due diligence och marknadsanalyser i de nordiska och baltiska länderna och norra Europa. Hennes masteruppsats undersökte solenergiresiliens i Addis Abeba i Etiopien.
Modererarar samtalet gör Therese Silvander, förändringsledare inom energi- och transportsystem som jobbar brett med energiomställningen. Webbinariet är helt digitalt, men Camilla och Therese hittar ni vanligtvis på Swecos kontor i Jönköping
Swecos rapport Solar Energy Resistance finns här.
Länk till webinariet finns här.
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 09.00 – 10.00.
Plats: Digital aktivitet.
Arrangör: Energikontor Norra Småland, LRF Syd, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Region Jönköpings län.
Målgrupp: Skolungdomar och andra intresserade av energi, livsmedelsproduktion och beredskapsfrågor.
Häng med till en av de största mjölkgårdarna i Jönköpings län! Vasens gård har 540 kor, egen produktion av allt vallfoder och biogasanläggning för gårdens gödsel. Gården är med i projektet Robusta Gården – en helhetslösning som ska säkra energiförsörjningen på gårdar vid en eventuell kris.
Anmälan till christina.oden@rjl.se Länk skickas till alla anmälda dagen innan eventet.
JU University: verktyg för global målen Agenda 2030
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 12.00 – 13.00.
Plats: Digital aktivitet, länk skickas ut till anmälda deltagare.
Målgrupp: Större organisationer som arbetar med globala målen. Regioner, länsstyrelse, kommuner, myndigheter, ideella organisationer, större privata aktörer – men alla som är intresserade är välkomna.
För att få en gemensam bild av JU:s arbete med hållbar utveckling har man tagit fram ett verktyg för att visualisera aktiviteter knutna till hållbar utveckling och de globala målen. Målsättningen är att skapa samarbete, dialog och gemensamma projekt vid JU:s bolag samt att verktyget blir en plattform och katalysator för att inspirera. Vid detta tillfälle presenteras verktyget och hur det är tänkt att komma till nytta.
Anmälan till den digiala presentationen sker till andreas.friberg@ju.se
Energieffektivisering av fastigheter
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 13.00 – 14.00.
Plats: Digital aktivitet, länk skickas ut till anmälda deltagare.
Arrangör: Sweco.
Målgrupp: Aktörer inom bygg- och fastighetssektorn.
Under Klimatveckan kommer ett inspelat webbinarium finnas tillgänglig kring energieffektivisering i byggnader. På torsdagen följs detta upp med en summering av webbinariet samt en digital frågestund för de som vill ställa frågor till energispecialister på Sweco. Anmälan till den digitala frågestunden sker via sutina.duong@sweco.se.
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 13.00-18.30.
Plats: Energicentrum, Kaserngatan 12, Jönköping.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning)
Energicentrum lanserar energikassen som med start i Klimatveckan kommer kunna lånas hem kostnadsfritt. Kassen innehåller bland annat en energimätare samt utrustning för att mäta fukt och drag från otätheter. Tydliga instruktioner och tips för den som vill energieffektivisera hemma medföljer också.
Under torsdagen visar vi upp och berättar mer om innehållet samtidigt som du kan få opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning i dina frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag, elavtal, belysning, ventilation osv.
Läs mer på www.energicentrum.se
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 13.00 – 19.00.
Plats: Fågelfors, Kör till Skillingaryd, kör förbi golfbana och Götaström och in förbi rastplatsen vid Götaström, följ vägen utmed E4.
Arrangör: Assman Ätran Kraft AB.
Målgrupp: Allmänheten.
Fågelfors vattenkraftstation öppnar upp dörrarna för allmänheten. Kom och lär dig mer om småskalig vattenkraft.
Fågelfors vattenkraftstation byggdes 1911-1929 och ersatte tidigare kvarnverksamheter. Nuvarande ägare Assman Ätran Kraft AB har nyligen renoverat dammen med helt ny utrustning. Kraftverket har 8,5 m fallhöjd och levererar c:a 1 400 000 kWh/år. Kraftverket kommer att förses med fiskväg eller liknande i början på 2030-talet enligt NAP (Nationell prövningsplan).
Sverige står mitt i en energiomläggning där mer vindkraft kommer in i elnäten. Fågelfors har ingått i ett projekt och lyckats att bli Sveriges första småskaliga vattenkraftverk som både får och kan vara med att reglera/balansera elnätet när andra energislag kommer och går.
Läs mer på Vaggeryd kommuns webbplats.
Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 18.30-19.30.
Plats: Energicentrum, Kaserngatan 12, Jönköping.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Låt teknik som finns redan nu leda dig in i framtiden. Boendet är idag inte bara en villa utan även en tankstation, energiproducent och kan dirigeras av ett smart styrsystem som hanteras av fastighetsägaren. Tomas och Jessica från Energicentrum guidar er genom teknikdjungeln och ger er tips på hur man sätter upp en plan för att gå från familjen Flintstones till familjen Jetson.
Vi bjuder på kaffe/te och fralla!
Läs mer på www.energicentrum.se
Tid: 09.00 – 13.30.
Plats: Elmia, Jönköping.
Arrangör: Energikontor Norra Småland.
Varmt välkommen till Plusenergiforum 2023! En halvdagskonferens på Elmia i Jönköping med föreläsningar, panelsamtal och spännande möten för dig som vill vara en del av lösningen på länets energiutmaningar. Du kommer bjudas på en mängd olika satsningar och innovativa lösningar som just nu finns i länet och utanför, för att hitta inspiration till hur vi tillsammans kan skapa ett mer hållbart och tillförlitligt energisystem.
Konferensen är kostnadsfri och vi bjuder på fika och lunch. Det finns också möjlighet att delta digitalt.
Föreläser under förmiddagen gör Markus Wråke, VD på Energiforsk, han ska göra oss lite mer energismarta.
I panelsamtal deltar:
Konferensen modereras av Rebecka Hovenberg från organisationen 2050.
Se hela konferensens program och anmäl dig på Energikontorets webbplats.
Tid: Fredag 20 oktober, återkommer med med exakt tid.
Plats: Holavedsskolan, Tranås.
Arrangör: Holavedsskolan, Tranås.
Målgrupp: Gymnasieelever.
Föreläsning i Aulan om klimat och miljöfrågor kopplat till cirkularitet. Alasdair Skelton från Stockholms universitet kommer och föreläser för årskurs 1 och 3 och för sponsorer och andra intresserade.
Tid: Fredag 20 oktober, kl. 13.00 – 16.00.
Plats: Vetlanda bibliotek, Vetlanda kommun.
Arrangör: Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Energicentrum finns på plats för att visa upp den nya energikassen som med start i Klimatveckan kommer kunna lånas kostnadsfritt via biblioteket i Mullsjö. Kassen innehåller bland annat en energimätare samt utrustning för att mäta fukt och drag från otätheter. Tydliga instruktioner och tips för den som vill energieffektivisera hemma medföljer också.
Passa också på att samtidigt få opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning i dina frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag, elavtal, belysning, ventilation osv.
Läs mer på www.energicentrum.se.
Tid: Lördag 21 oktober , kl. 10.00 -14.00.
Plats: Friskis & Svettis Jönköping, strandvägen 7, Jönköping.
Arrangör: Friskis & Svettis Jönköping och Naturskyddsföreningen.
Målgrupp: För alla.
En dag full av klimatvänliga aktiviteter som loppis, klädvård, föreläsning och ekologisk frukost.
För oss på Friskis är miljö- och klimatfrågor alltid i fokus. Därför är vi extra stolta över att tillsammans med Naturskyddsföreningen anordna en Grön lördag med hållbarhet i fokus. Då kan du passa på att fynda mängder av Secondhand-prylar på stor loppis i våra lokaler. Kanske vill du till och med och sälja på loppisen och ge dina saker nytt liv i ett annat hem? Lämna in dina saker till oss så säljer vi dem åt dig!
Läs mer om loppisen, hur den går till och hur du anmäler dig.
Tid: Söndag 22/10.
Plats: Konst-, pyssel- och slöjdverkstaden på Vetlanda museum.
Arrangör: Vetlanda museum.
Målgrupp: Alla med skaparintresse i alla åldrar.
Vetlanda museum bjuder in till upplevelser för alla. Ta del av museets utställningar, som alltid har ett barnspår och många aktiviteter, eller skapa i museets Konst-, pyssel- och slöjdverkstad som riktar sig till alla åldrar! Under v.42 har vi skapande med tema hållbarhet och återbruk. Det är alltid fri entré och aktiviteten är kostnadsfri!
Tid: Tisdag 17/10 – söndag 22/10.
Plats: Konst-, pyssel- och slöjdverkstaden på Vetlanda museum.
Arrangör: Vetlanda museum.
Målgrupp: Alla med skaparintresse i alla åldrar.
Vetlanda museum bjuder in till upplevelser för alla. Ta del av museets utställningar, som alltid har ett barnspår och många aktiviteter, eller skapa i museets Konst-, pyssel- och slöjdverkstad som riktar sig till alla åldrar! Under v.42 har vi skapande med tema hållbarhet och återbruk. Det är alltid fri entré och aktiviteten är kostnadsfri!
Tid: hela v.42 i Habo kommun.
Arrangör: Habo kommun.
Habo kommun arrangerar veckan i samarbete med flera andra aktörer och den genomförs samtidigt som Klimatrådets klimatvecka. Årets tema är samma som för Klimatveckan: ”Energi – tillsammans har vi kraften”.
Här finns förslag på bilder att använda vid kommunikation om Klimatveckan. Bilderna får användas fritt av alla som arrangerar aktiviteter i Klimatveckan eller som vill sprida information om Klimatveckan. Bilderna ska användas som de är och inte redigeras eller förändras. Du kan spara ner bilden genom att klicka på den och välj ”spara som…”.
Det går också bra att använda egna valfria bilder i er egen aktivitet. Det är dock viktigt att det framgår att det är Klimatrådet Jönköpings län som arrangerar Klimatveckan. Utgå gärna från årets tema ”Energi – tillsammans har vi kraften” i er kommunikation.
Här finns frågor/svar om att arrangera aktiviteter i Klimatveckan.
Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet med syfte att bidra till att nå länets gemensamma vision Klimatsmart Plusenergilän. Klimatveckan präglas av gränsöverskridande, lättillgängliga och kunskapshöjande aktiviteter som ger inspiration och motivation att jobba tillsammans för att minska klimatpåverkan och anpassa samhällen till ett förändrat klimat.
Vi ser positivt på en stor mångfald av olika typer av aktiviteter och arrangörer från hela samhället. Vem som helst får arrangera en aktivitet i Klimatveckan, med följande villkor:
Du anmäler din aktivitet till Klimatveckan i vårt formulär.
Länk: Anmäl aktivitet till Klimatveckan 2023
Bifoga gärna en bild till er aktivitet, om ni har rättighet att använda bilden och om ni tillåter att vi publicerar den på Klimatveckans webbplats.
Deadline 1 september: anmäl programpunkt med kommunikativ rubrik på er aktivitet.
Detta för att få en översikt över Klimatveckans program och förfina kommunikationen om Klimatveckan. Anmäl gärna så tidigt som möjligt.
Deadline 24 september: lämna innehåll till er aktivitet (färdig beskrivning).
Detta för att kunna bygga ett program med aktiviteter som har färdig beskrivning (innehåll om aktiviteten, praktisk information, bilder mm).
Vi uppmuntrar alla som är intresserade av klimat- och energifrågor att sprida information om Klimatveckan i exempelvis sociala medier och i utskick. Det är fritt att använda Klimatveckans bilder och program för kommunikation.
Klimatrådet arrangerar Klimatveckan och utser årligen en styrgrupp som sköter den praktiska planeringen av Klimatveckan. Använd vår funktionsbrevlåda klimatradet.jonkoping@lansstyrelsen.se för att komma i kontakt med styrgruppen.
I årets styrgrupp ingår representanter från Länsstyrelsen i Jönköpings län, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Företagarna Jönköpings län, Swegon, Energikontor Norra Småland, LRF Jönköping och RISE.
Vill du arrangera en aktivitet i Klimatveckan? Du anmäler din aktivitet till Klimatveckan i vårt formulär.