I Jönköpings län reser vi och transporterar varor och avfall så klimatsmart att vi når våra mål om minskade utsläpp från trafiken. Det ska vara enkelt för invånarna att göra hälsosamma och hållbara val i vardagen. Goda möjligheter att tas sig med kollektivtrafik, cykel och gång är en självklarhet i vårt län. Vi har väl utbyggda lösningar och ökad elektrifiering för godstransporter på järnväg inom och genom länet i kombination med fossilfria vägtransporter. Lokal produktion av fossilfria drivmedel bidrar till ett robust transportsystem.
I Jönköpings län planerar och bygger vi våra samhällen för att vara energieffektiva, klimatsmarta och robusta. Samverkan över kommun-gränser och mellan aktörer säkerställer att vi kan hantera gemensamma frågor med ett helhetsperspektiv. God dialog, kunskapsdelning och transparanta processer borgar för acceptans för den markanvändning som bland annat klimatanpassning och vårt energisystem kräver. Vi tänker igenom och optimerar användningen av befintlig bebyggelse och infrastruktur innan vi bygger om eller bygger nytt.
I Jönköpings län bygger vi endast det som verkligen behövs och livscykelperspektivet genomsyrar materialval och metoder för byggande och renoveringar. Länets träindustri förser byggbranschen med lokalt och hållbart virke. Genom att aktörerna samverkar i hela byggprocessen, från kommunal planering till slutanvändaren, säkerställer vi att höga hållbarhetsambitioner och innovativa lösningar faktiskt realiseras. Länets befintliga bebyggelse har energioptimerats och anpassats till klimatförändringarna.
I Jönköpings län har vi ställt om till hållbara konsumtionsmönster och cirkulära lösningar. Länets invånare har goda förutsättningar och kunskaper för att göra hållbara livsstilsval och är väl förberedda på att hantera effekter av ett förändrat klimat. Både företag och offentliga verksamheter nyttjar resurser på ett ansvarsfullt sätt. Vi köper färre nya saker, använder produkter längre tid och delar på fler saker än tidigare.
I Jönköpings län tar vi tillvara potentialen för produktion av fossilfri energi för att uppnå visionen om ett plusenergilän. När vi bygger ut energisystemet samverkar vi och planerar för att använda marken klokt och effektivt. Energilagring, flexibilitet, energigemenskaper och en mångfald av energislag bidrar till en stabil och robust energiförsörjning. Den goda tillgången på fossilfri energi tryggar tillväxt och utveckling i hela länet, vi använder energin smart, vid rätt tidpunkt och till rätt ändamål.
Jönköpings läns stora jord- och skogsbruksnäringar säkerställer att vi i länet har god tillgång till bra mat och hållbara råvaror. Varorna och tjänsterna som produceras i länet värderas högt och företagen är robusta och har god lönsamhet. Med kunskap, innovativa metoder och teknikutveckling minimerar de gröna näringarna växthusgasutsläppen från mark, gödsel och djurhållning. Ekosystemen har hög biologisk mångfald och bidrar till att minska sårbarheten till följd av ett förändrat klimat. Naturbaserade lösningar prioriteras. Klokt brukad jord och skog bidrar till klimatomställning och klimatanpassning med närproducerade produkter, energiproduktion, vattenmagasin och kolsänkor tillsammans med andra ekosystemtjänster. Naturmark, jordbruksmark och skogsmark har hög kolinlagring.
I Jönköpings län är hållbarhet och grön omställning vägen till konkurrenskraft och tillväxt. Företagen har god kännedom om sin klimatpåverkan och arbetar för att kraftigt minska klimatutsläpp i hela värdekedjan. Användning av fossila bränslen och fossila råvaror har fasats ut, till förmån för förnybara alternativ. Materialflöden och processer är cirkulära och alla resurser tas till vara på ett långsiktigt hållbart sätt. Företagens systematiska effektiviseringsarbete leder till minskad resursåtgång och högre lönsamhet. Varor och tjänster som produceras gör det möjligt för kunderna att minimera sin klimat-påverkan. God kompetensförsörjning och robust infrastruktur säkerställer att länet är en attraktiv plats för näringslivet.