Klimatveckan 2022 genomfördes den 17–23 oktober med temat Klimatsmart näringsliv. 2022 års Klimatvecka erbjöd en kombination av digitala och fysiska aktiviteter i hela Jönköpings län.
Denna programsida finns kvar som inspiration till planeringen av Klimatveckan 2023.
Syftet med Klimatveckan är att samla olika aktörer kring aktiviteter som ger ökad kunskap och inspiration kring omställning till ett klimatsmart samhälle.
Klimatveckan i Jönköpings län arrangeras av Klimatrådet för att bidra till länets gemensamma vision Klimatsmart plusenergilän 2045. Klimatveckans program skapas tack vare alla de organisationer och personer som engagerar sig i Klimatveckans aktiviteter.
Tid: Måndag 17/10, ca. 09.00 – 12.00
Plats: Atteviks, John Bauersgatan 1, 553 23, Jönköping.
Arrangör: Jönköping university, Atteviks.
Målgrupp: Preliminärt för anmälda gymnasieskolor, nyfikna är välkomna att titta.
Elever från olika gymnasieskolor i Jönköpings län har byggt små solcellsdrivna bilar och samlas nu för att tävla i kategorierna snabbhet, design och innovation. Solbilsracet har arrangerats i flera år under Klimatveckan och är sedan förra året en del av det EU-finansierade projektet MOST.
Tid: Måndag 17/10, kl. 09.00 – 10.00.
Plats: Digital träff, webinarie. Länk skickas till anmälda deltagare.
Arrangör: Länsstyrelsen och CSR Småland.
Framtidens utmaningar är komplexa. Naturbaserade lösningar, ekosystemtjänster, grön infrastruktur, biologisk mångfald och ett förändrat klimat tar allt större plats inom näringslivet. Hur hänger frågorna ihop? Är det affärskritiska frågor och hur kan jag avgöra om de är relevanta för min verksamhet?
Magnus Tuvendal från Calluna kommer att prata om hur företag kan hantera dessa utmaningar.
Det vi behöver börja göra är att ta fram lösningar som är betydligt mycket bättre än samma lösning idag, dvs har radikalt mindre utsläpp eller inga alls. Det andra vi behöver göra är att sprida de bästa lösningarna så de används av fler människor.
Tid: Måndag 17/10 kl. 13.00 – 15.30.
Plats: Digital sändning via http://samhallsnyttigasamtal.com
Arrangör: Coompanion, Region Jönköpings län, Jönköping university m.fl.
Målgrupp: Tjänstepersoner, beslutsfattare, studenter och sociala entreprenörer som vill bidra till social hållbarhet
Samhällsnyttiga samtal – en mötesplats för samskapande social innovation och medborgardrivna initiativ. Ta del av praktiska exempel på social innovation och lyssna på när entreprenörer, forskare, anställda, beslutsfattare och deltagare berättar om mötesplatser, green hushing, samskapande, att gå först och bryta normer.
Inspireras av hälsocenter, sockenutveckling, arbetsintegrerande sociala företag, kompetensutveckling inom industrin och nytänkande samverkansmodeller bortom stuprör.
En mötesplats alla sektorer och öppet för dig som vill bidra till ett mer socialt hållbar och inkluderande län.
AKTIVITETEN ÄR INSTÄLLD
Tid: Måndag 17/10, kl.13.00 – 16.00
Plats: Hotell Högland, Nässjö. Går även att delta digitalt.
Arrangör: Klimatrådets fokusgrupper Förnybar energi, jord- och skogsbruk. Det kommer bjudas på kaffe och tilltugg. Det finns möjlighet att äta lunch på hotellet till självkostnadspris.
Produktion av textilier står för en stor del av den globala energianvändning och klimatpåverkan. Textilbranschen tar steg mot ökad hållbarhet och nu finns nya lösningar. I kombination med minskat slit och släng och en ny affärsmodell finns nya möjligheter. På detta seminarium kommer ni få möta flera från branschen som kommer berätta om textil-flödet, miljöpåverkan mm. Vi kommer också få höra om hur man producerar textilier från björkmassa och återvunnen textil.
Aktiviteten är inställd pga. för få deltagare.
Se hela programmet i denna inbjudan.
Program i korthet
Tid: Måndag 17/10, kl. 14.30 – 16.00.
Plats: Digital aktivitet via Teams.
Arrangör: Jönköpings kommun.
Målgrupp: Aktörer inom byggbranschen (både beställare, konsulter och entreprenörer) och studenter på byggprogrammet.
Digital föreläsning om hur fastighetsavdelningen på Jönköpings kommun tillsammans med konsulter arbetar för att minska utsläpp vid byggprojektering samt effektivare klimatberäkningar. Föreläsningen genomförs i samarbete med Sweco och Informationsbyggarna.
Du deltar direkt i Teams genom dessa länkar.
Anslut via datorn eller mobilappen
Klicka här för att ansluta till mötet
Mötes-ID: 335 894 180 876, Lösenord: QNyCVo
Ladda ned Teams- | Anslut på webben
Tidsschema
14.30-14.45 Fastighetsavdelningen hälsar välkomna och berättar om sitt hållbarhetsarbete
Viktor Andersson och Jenny Ingelström, Jönköpings kommun
14.45-15.15 Klimatförbättrande åtgärder vid projektering
Andreas Sandberg Landin, Sweco
15.15-15.20 Paus
15.20-15.50 Klimatberäkning med verktyget Anavitor
Mikael Kristiansson, Informationsbyggarna
15.50-16.00 Frågor och avrundning
Tid: Måndag 17/10, kl. 16.00 – 19.00.
Plats: Carl Peterson plats, Nässjö stadsbibliotek, Nässjö.
Arrangör: Nässjö kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
Funderar du på om cykel kan vara transportmedlet för dig? Kom och testa elcyklar och cyklar! Cykodel visar de bästa alternativen och Nässjö kommun bjuder på ätbar Fairtrade-energi.
Tid: Måndag 17/10 kl. 17.00-18.00.
Plats: Inne i utställningshallen och utanför biblioteket, Habo.
Arrangör: Habo kommun, en del av Habo kommuns hållbarhetsvecka.
Läs mer på Habo kommuns webbplats.
Tid: Måndag 17/10, kl. 18.30.
Plats: Vaggeryds bibliotek, Järnvägsgatan 12, 56730 Vaggeryd.
Arrangör: Vaggeryds kommun.
Föreläsning med Anette Nilsson, i trädgårdskretsar kallad ”Anette på Boäng”, som driver en av landets mest uppmärksammade köksträdgårdar.
Tid: Måndag 17/10, kl. 16.00 – 19.00.
Plats: Nässjö stadsbibliotek, Nässjö.
Arrangör: Nässjö kommun.
Målgrupp: Organisationer och privatpersoner.
Träffa kommunens energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd i expressfart om hur du kan minska din energianvändning och klimatpåverkan. Du behöver inte boka tid utan det är bara att dyka upp. Rådgivningstiden är begränsad till max 10 min per person. Det är en kostnadsfri och oberoende service från Nässjö kommun som finansieras av Energimyndigheten.
Tid: Tisdag 18/10, kl. 07.30 – 09.00.
Plats: Fysisk träff, kyrkans hus, Habo.
Arrangör: Habo kommun, en del av Habo kommuns hållbarhetsvecka.
• Maria Carlén Science Park berättar om Hållbarhetsworkshopen för företag i regionen.
• Wettersol inspirerar med deras resa inom solcellsbranschen: Vilka är drivkrafterna, hur utvecklas branschen och vilka är utmaningarna?
• Jessica Strid och Emma Adolfsson, kommunens energi- och klimatrådgivare informerar: Hur kan vi spara på våra elkostnader? Hur kan vi eff ektivisera vår energianvändning?
Läs mer på Habo kommuns webbplats
Tid: Tisdag 18/10, kl. 9.00-11.30
Plats: Fysiskt besök, HZIs anläggning, Miljövägen 12, 555 92 Jönköping.
Arrangör: LRF Jönköpings län, Klimatrådets Jönköpings län fokusgrupp FEJS Förnybar energi jord- och skogsbruk och HZI Jönköping Biogas AB.
Att producera biogas från organiskt avfall är klimatsmart, bussarna i Jönköping körs på biogas och den flytande biogödseln levereras till lantbrukare som sedan använder den som gödselmedel på åkermark. Biogas är ett miljöanpassat alternativ till fossila bränslen. Genom att vi tar till vara på matavfallet lokalt får vi ett alternativ till bensin och diesel med minimal klimatpåverkan. Välkommen på ett studiebesök på anläggningen. Besöket avslutas med ett samtal om biogasens möjligheter och hinder i framtiden.
Anmäl dig senast 14 oktober via LRF Medlemsservice: 010-184 40 00 eller medlemsservice@lrf.se
Frågor: Helena Elmquist, helena.elmquist@lrf.se 010-184 25 21 eller Frida Gustavsson frida.gustavsson@hz-inova.com 036-440 42 53
Hur hitta till studiebesöket: När du kommer till vågstationen, håll till vänster om bommarna. Följ vägen några hundra meter och sväng sedan in till höger genom grinden som är skyltad med ”Ankommande avfall”. Parkering finns framför kontoret.
Tid: Tisdag 18/10, drop in från kl. 11.00, programmet pågår 12.00 – 17.00.
Plats: Fysisk träff, Almi, klubbhusgatan 13, Jönköping.
Arrangör: Almi Jönköping företagspartner AB.
För att lyckas med ett framgångsrikt hållbarhetsarbete – oavsett var i processen man befinner sig – krävs tydligt ledarskap, fokus, kunskap, inspiration och möjlighet till diskussion.
Under Almi Go vill vi låta dig som entreprenör eller nyckelperson i ett tillväxtfokuserat företag få möjlighet att öka dina kunskaper om hur man kan arbeta långsiktigt med hållbarhet i sin affär.
Dagen kommer att innehålla motiverande föreläsningar och panelsamtal med experter inom olika hållbarhetsområden. Du kommer även få chansen att nätverka och bolla tankar och idéer med andra företag som står inför samma frågeställningar som er.
Tid: Tisdag 18/10, kl. 13.00 – 16.00
Plats: Stora Segerstad naturbrukscentrum, Reftele, Gislaveds kommun.
Arrangör: Gislaveds kommun och Stora Segerstad naturbrukscentrum.
Målgrupp: Lantbrukare, elever, odlare, hållbarhetsintresserade.
Välkommen på ett studiebesök om kolinlagring på Stora Segerstad naturbrukscentrum. Besöket innefattar en föreläsning med Jessica Johansson på Svensk kolinlagring och fältbesök på Stora Segerstad. Stora Segerstad är med i projektet för Svensk kolinlagring och under fältbesöket kommer vi att titta på hur de arbetar. Mer information om Svensk kolinlagring.
Det finns möjlighet att äta lunch på Stora Segerstad till självkostnadspris innan studiebesöket, det bjuds på fika under aktiviteten.
Anmäl deltagande här.
Läs mer om aktiviteten på Gislaveds kommuns webbplats.
INSTÄLLD
Tid: Tisdag 18/10, start kl. 13.30
Plats: Länssjukhuset Ryhov, Jönköpings kommun. Start innanför huvudentrén.
Arrangör: Region Jönköpings län.
Målgrupp: alla som är intresserade. Max antal deltagare är 15 personer.
I ventilationssystem finns en stor besparingspotential! Vi visar våra besökare ett exempel på ett lyckat ventilationsprojekt, där vi gjort stora procentuella besparingar utan att göra avkall på luftkvalitet. Vi visar även planerade framtida projekt där vi skalar upp och gör åtgärder på mycket större ventilationssystem.
Anmälan
Anmäl ditt deltagande med e-post till Hans Bjurbäck, fastighetsutvecklare (hans.bjurback@rjl.se).
Aktiviteten är inställd pga. för få deltagare.
Tid: Tisdag 18/10, 18.30.
Plats: Fysisk träff, biblioteket, Habo.
Arrangör: Habo kommun, en del av Habo kommuns hållbarhetsvecka.
Läs mer på Habo kommuns webbplats
Tid: Tisdag 18/10, kl. 18.30 – 20.00.
Plats: Vetlanda museum, Vetlanda.
Arrangör: Vetlanda museum.
Välkomna att lyssna till ett samtal som utforskar gränslandet mellan person och yrkesroll i klimatomställningen. Med på scen finns erfarna personer från olika organisationer som alla leder ett omställningsarbete i respektive verksamhet. Vad händer när individer ska axla klimatansvar inom yrkesrollen? I vilken utsträckning spelar det personliga engagemanget roll? Finns det något utrymme för de egna känslorna kring klimatet när arbetet ska göras?
Anmäl deltagande
Max 30 platser, anmäl dig till aktiviteten på vetlanda.museum@vetlanda.se.
Tid: Onsdag 19 oktober, frukost från kl. 08.00, aktivitet 08.30 – 09.30.
Plats: Circular Centre, kämpevägen 29, Jönköping.
Arrangör: CSR Småland och Länsförsäkringar Jönköping.
Målgrupp: Små och stora företag i länet
CSR Småland och Länsförsäkringar Jönköping bjuder in till ett frukostseminarium med tema cirkulär ekonomi. Du som lyssnare får mer kunskap om hur näringslivet kan ställa om från linjärt till cirkulärt samt lyssna till konkreta exempel från Länsförsäkringars verksamhet. Fokus kommer vara på Länsförsäkringars arbete med cirkulär skadehantering inom elektronik, bygg och motorskador.
Anmäl deltagande
Du anmäler dig genom att maila info@csrsmaland.se – först till kvarn, då vi har ett begränsat antal platser. Varmt välkommen med din anmälan!
Tid: Onsdag 19/10, kl. 08.30 – 09.30, mingel och frukostmacka från 08.15.
Plats: Fastighetsägarnas lokal, Barnarpsgatan 13, 553 16 Jönköping.
Arrangör: Fastighetsägarna tillsammans med Länsstyrelsen och Energikontor Norra Smålands projekt FASTR.
Målgrupp: Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Visste du att idag är en av fyra nyregistrerade bilar en elbil, jämfört med en av tio bilar för två år sedan? Det gör såklart att behovet av laddplatser ökar. Hur ska du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening tänka när ni ska installera laddboxar? Vad finns det för ekonomiska stöd att få? Hur många laddplatser behövs och hur ska man tänka runt parkering eller garagage avtal? Frågorna är många.
Tid: Onsdag 19/10, start kl. 9.00, 10.00 och 11.00.
Plats: Ljungarums bussdepå, Industrigatan 16, 553 02 Jönköping.
Arrangör: Jönköpings länstrafik.
Vår nya bussdepå på Ljungarum har många klimatsmarta delar, bland annat så har vi solceller, vi samlar regnvatten till busstvätt och renar vattnet för att återanvända samma vatten flera gånger. På rundturen kommer du få se hur depån är uppbyggd och mycket mer.
Anmäl deltagande
Du anmäler dig till en av tiderna genom att maila svar@jlt.se – först till kvarn, då vi har ett begränsat antal platser. Varmt välkommen med din anmälan!
Tid: onsdag 19/10, kl. 12.00 – 16.30.
Plats: Jönköping University, lokal KB 4051.
Arrangör: Företagarna, Region Jönköpings län, Tillväxtverket, Jönköping University & CSR Småland.
Målgrupp: Workshopen riktar sig till dig som jobbar med affärsutveckling, är hållbarhetsansvarig eller möter företag som behöver stöd i deras hållbarhetsarbete.
Vill du ta del av vår process för att hjälpa företag accelerera ditt hållbarhetsarbete? Processen har utvecklats av Regional utveckling tillsammans med forskningsinstitutet RISE, Jönköping University och konsulter från Hållbarhetsteamet. Syftar till bygga kapacitet för hållbar affärsutveckling inom doughnut ekonomin och utveckla verktyg för organisatorisk hållbarhet.
Lunch och fika ingår.
Läs mer och anmäl dig på Företagarnas webbplats.
Tid: Onsdag 19 oktober, kl 8:00-13:30
Plats: Wärdshuset i Bredaryd, Värnamo.
Deltagande: Möjlighet att delta både digitalt och på plats.
Arrangör: Seminariet anordnas av Almi Jönköping, Inkomst 4.0 och Energikontor Norra Småland.
Under en halvdag får vi veta mer om hur mätning kan hjälpa oss att identifiera energitjuvar, reducera elförbrukningen och därmed kostnaderna.
Mikael Norin från Laserkraft och Petra Olsson från Hydal Aluminiumprofiler delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Hur har de konkret gått tillväga och vad har mätningen har gett för resultat?
Anmäl deltagande
Antalet platser är begränsade och föranmälan krävs.
Läs mer och anmäl dig här.
Tid: Onsdag 19 oktober kl. 17.00 – 20.00.
Plats: Njudung Energi, Upplandavägen 16, Vetlanda.
Arrangör: Njudung energi och Vetlanda kommun.
Kom till Njudung energi på Öppet hus. Där träffar ni Magnus Johansson, kommunens energi- och klimatrådgivare. Han finns på plats för att svara på era frågor, ge råd om energieffektiviseringar, hur man kan tänka för att minska sin energianvändning och berätta om solceller. Njudung Energi är representerade av
Martin Johansson, elsäljare, Marcus Tingvall, VD och Peter Johansson, kundservicechef. De hjälper er med era funderingar om elavtal, informerar och ger råd om det aktuella läget på elmarknaden. Ingen föranmälan krävs och det bjuds på fika.
Tid: Torsdag 20/10 kl. 08.30 – 12.30, mingellunch 12.30 – 13.30.
Plats: Elmia, Rydbergssalen, Jönköping. Går även delta digitalt.
Format: Fysiskt och digitalt.
Målgrupp: Alla intresserade.
Mer information och anmälan: Klimatkonferensens program och anmälan.
Hur drar vi nytta av varandra för att klara omställningen till ett klimatsmart plusenergilän? Näringsliv och offentlig sektor kan tillsammans minska utsläppen och hitta klimatsmarta lösningar. Samarbete är nyckeln till ett framgångsrikt klimatarbete. Varmt välkommen till årets klimatkonferens! Klimatkonferensen är en av höjdpunkterna under Klimatveckan. Årets Klimatkonferens äger rum på Elmia i Jönköping. Det går även att titta på konferensen digitalt. Det är gratis att delta i Klimatkonferensen. Fika och lunch ingår. Programmet uppdateras löpande. Moderator för konferensen är Nina Ekelund från Hagainitiativet.
Tid: Torsdag 20/10, kl. 12.30 – 13.30.
Plats: Digital webinarie – du kan se det direkt eller i efterhand.
Arrangör: Nordea Jönköping.
Du erbjuds att lyssna in på en av Jönköpings Kommuns energirådgivare som tipsar om vad du kan göra för åtgärder för att spara inför vintern och hur du kan tänka långsiktigt gällande din energiförbrukning följt av tips från Nordeas sparekonom Anders Stenkrona som berättar om hur du kan spara pengar i en miljö där allt blir dyrare. Kundträffen är direktsänd så du har även möjlighet att ställa dina frågor via chatt direkt till talarna.
Kundträffen är cirka 60 minuter långt, inklusive frågestund. Du deltar via länk på din dator, platta eller mobiltelefon. Alla anmälda får en länk till inspelningen av kundträffen som det går att titta på i efterhand. Tipsa gärna en vän – träffen är gratis och öppen för alla.
Tid: Fredag 21/10, kl. 07.45 – 09.30.
Plats: Fysisk träff, Tillväxthuset, Odengatan 55, Sävsjö.
Arrangör: Sävsjö kommun, Energicentrum.
Målgrupp: Företag och föreningar.
Frukostträff för företag och föreningar. Emma Adolfsson, kommunens energi- och klimatrådgivare informerar: Hur kan vi spara på våra elkostnader? Hur kan vi effektivisera vår energianvändning? Hur funkar solceller och vad krävs för att installera dem på sitt tak? Kommunens bygglovshandläggare Marek Widegren finns också på plats för att svara på frågor.
Frukost serveras från kl. 07.45. Energirådgivare Emma informerar kl. 08.00 och därefter finns tid för frågor och vidare samtal.
Anmäl deltagande
Begränsat antal platser. Föranmälan till kommunens hållbarhetsstrateg linda.stahlgren@savsjo.se senast måndag 17 oktober.
Tid: Fredag 21/10, 07.30 – 08.30.
Plats: Fysisk träff, Tranan, Stadshuset, stadshusplan 1, Tranås. återkommer om exakt plats.
Arrangör: Tranås kommun.
Fredagen den 21 oktober håller Tranås United och Tranås kommun en gemensam frukost med fokus på hur näringsliv och kommun kan samverka för klimatet. Medarbetare från Tranås kommun berättar om:
• Samhällsplanering kopplat till detaljplanen, markhållning, kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar
• Hållbara upphandlingar och cirkulär ekonomi
• Energi- och klimatrådgivning till dig som företagare
• Bidrag som finns att söka för företagare
Hur kan Tranås kommun och näringsliv samverka?
Anmäl deltagande
Anmäl dig på denna webbplats senast 17 oktober kl. 07:00.
Tid: Fredag 21/10, 07.45 -09.00 Swegon bjuder på en frukostmacka.
Plats: Kompanigatan 1-2, Jönköping, ingång mot Asecs.
Arrangör: Swegon.
Målgrupp: Fastighetsägare, fastighetsförvaltare, bygg, allmänt intresserade.
Det snabbaste sättet att minska sin elräkning är helt enkelt att ändra sin elkonsumtion. Byggnader står för en stor del av Sveriges totala elförbrukning. Som en stor tillverkare av utrustning som konsumerar mycket el (ventilationsaggregat, värmepumpar, kylmaskiner) delar vi gärna med oss vilka åtgärder som kan sänka elförbrukningen utan att tulla på inomhusklimatet. Från små enkla åtgärder till mer komplexa
Tid: Fredag 21/10, kl. 08.00 – 12.00.
Plats: Fysisk träff. Lokal Insikten, kulturhuset Spira, kulturgatan 3, Jönköping.
Arrangör: Regional utveckling, Region Jönköpings län.
Målgrupp: Workshopen riktar sig till dig som jobbar med affärsutveckling, är hållbarhetsansvarig, möter företag som behöver stöd eller representerar företag som vill identifiera sin potential för cirkulär utveckling.
Vill du få hjälp med att identifiera potential förcirkulär utveckling i dina produkter och tjänster? Verktyget har utvecklats av Regional utveckling tillsammans med forskningsinstitutet RISE, Jönköping University och konsulter från Hållbarhetsteamet. Syftar till scanna affär, värdekedja, produktion kopplad till en produkt eller tjänst för att få en bild av nuläget och samtidigt identifiera potential för cirkulär utveckling
Frukost och lunch ingår. Det finns platser kvar och vi erbjuder drop-in!
Program och anmälan på Företagarnas webbplats.
Tid: Fredag 21/10, kl. 09.00 – 12.00, frukost från 08.30.
Plats: Regional utvecklings lokaler, Klubbhusgatan 13, 2 trappor, Jönköping. Främst en fysisk träff, men går även att delta digitalt.
Arrangör: Regional utveckling, Region Jönköpings län.
Målgrupp: Seminariet vänder sig i första hand till de som är intresserade av att starta vattenbruk på land, de som vill hyra ut lokaler för vattenbruk och de som kommer att jobba med frågorna på kommunerna, men alla intresserade är mycket välkomna!
Vilken potential har ett landbaserat, recirkulerande vattenbruk i vårt län, vilken roll kan näringslivet spela och hur kan resurser tas tillvara på ett mer effektivt sätt som möjliggör en ökad och hållbar livsmedelsproduktion? Dessa frågor kommer att diskuteras under slutseminariet i projektet ”Identifiering och kartläggning av lämpliga områden för vattenbruk inom Jönköpings län” som pågår fram till slutet på 2022.
Vattenbruk, det vill säga produktion av alla slags djur och växter i vatten, är enligt Jordbruksverket en starkt växande näringsgren på den svenska landsbygden, med stor potential för tillväxt. Möjligheterna för storskalig produktion av vattenbruksarter på land är stora, men mycket är fortfarande under utveckling. I detta projektet har arbetsgruppen fokuserat på recirkulerande vattenbruk och akvaponi där man kan återanvända t.ex. restvärme och odla både fisk och grönskar tillsammans för att diversifiera produkterna från företag.
Mer information om projektet finns på Refarm Linnés webbplats.
Inga aktiviteter denna dag!
Tid: Söndag 23/10, 10.30,
Plats: Samling vid Smådjursklinikens parkering, Verktygsvägen för samåkning. Åker du buss, ta 3:an och stig av hållplats Smedsbo (vid Erikshjälpen)
Anmäl deltagande: Anmälan i butiken eller till Ola, 070 640 59 79, o.hellman53@gmail.com.
Arrangör: Bikupan.
Söndagen den 23 oktober skall vi börja med att vandra runt i ett rikt och i stort orört skogsområde strax söder om Ekobyn i Ljungarum. Med oss har vi Lasse Söderström, som är mycket kunnig i allt som rör skog och skogsbruk. Här ges många tillfällen till samtal om träd och om vad som utmärker en levande skog.
För att se och uppleva hur det nuvarande s.k. rationella skogsbruket ter sig skall vi därefter förflytta oss till ett närliggande markavsnitt, präglat av trakthygge och markberedning. Här tränger sig många frågor på, många frågor att ställa till Lasse. Utnyttja det tillfället!
Välkommen till en dag i skogen!
Ta med fika och bra skor.
Samling kl 10.30 vid Smådjursklinikens parkering, Verktygsvägen för samåkning. Åker du buss, ta 3:an och stig av hållplats Smedsbo (vid Erikshjälpen) Anmälan i butiken eller till Ola, 070 640 59 79, o.hellman53@gmail.com
Vi i Bikupan kommer under hela veckan att ordna provsmakning i butiken av böner, linser och ärtor från Nordisk Råvara. Svenskodlade produkter som är bra för klimatet och hushållskassan. Välkommen att provsmaka!
Öppettider: Måndag – fredag 12-18, Lördag 10-12.
Läs mer kooperativet och butiken Bikupan.
Plats: Biblioteket, Habo.
Under hela hållbarhetsveckan finns en utställning i utställningshallen vid biblioteket i Habo. En del av Habos hållarbetsvecka.
Läs mer om Habos hållbarhetsvecka.
Plats: Biblioteken i Vaggeryd och Skilingaryd.
Återvinningscentralens Ge och ta koncept flyttar fram till Vaggeryds och Skillingaryds bibliotek. Här kan du ta gratis grejer, till exempel plåtar eller krukor. Bra för plånboken och miljön!
Läs mer om biblioteken i Vaggeryds kommun.
Målgrupp: Medborgare i Värnamo kommun.
Webbplats: www.facebook.com/varnamokommun
För att hjälpas åt att hitta nya sätt för att spara el har vi en tävling på vår Facebook unde rklimatveckan. Varje
dag ger Värnamo kommun ett elspartips och efterfrågar samtidigt fler. Tävlingen sker genom att kommentera
sitt bästa tips på något av veckans inlägg på Värnamo kommuns Facebook. Nästa vecka går vi igenom alla
tips och väljer en vinnare. Du som kommenterar det bästa tipset för att spara el vinner ett energisparkit och
ett besök av vår energirådgivare. Tävla genom att kommentera dina tips på Värnamo kommuns Facebook
Länk till annan webbplats. Vad är reglerna för tävlingen? Du kan bara tävla genom att kommentera våra
inlägg mellan 17 och 23 oktober. Du måste bo i Värnamo kommun för att vara med och tävla.
Datum: Stående programpunkt under hela Klimatveckan.
Plats: Online via SMHIs webbplats: https://www.smhi.se/klimat/utbildning/klimatanpassningsspelet
Arrangör: Klimatrådets fokusgrupp för Klimatanpassning
Målgrupp: Aktiviteten riktar sig i första hand till gymnasieelever, men vem som helst kan gå in och spela!
Klimatanpassningsspelet handlar om att rusta den fiktiva staden Väderköping och dess omgivningar för ett förändrat klimat. Här får du lära dig mer om hur klimatet påverkar vårt samhälle och hur man kan hitta lösningar. Det ger träning i att förstå komplexa sammanhang, förmåga att analysera och lösa problem och är ett enkelt och snabbt sätt att få en känsla för de komplexa utmaningarna med klimatanpassning.
Spela själv eller i grupp
Spelet är fritt tillgängligt på webben och kräver ingen nedladdning. Det tar cirka 30 till 45 minuter att spela. Du kan spela själv eller i grupp. The game is also available in an English version.
Spela som en del i undervisningen med utbildningsmaterial
Är du lärare och vill delta i aktiviteten med dina elever under lektionstid? Här hittar du roligt utbildningsmaterial som med fördel kan användas tillsammans med spelet.
Här finns förslag på texter och bilder att använda vid kommunikation om Klimatveckan. Det är positivt om respektive organisation lägger till text om sina egna aktiviteter. Det går också bra att använda egna valfria bilder. Det är dock viktigt att det framgår att det är Klimatrådet Jönköpings län som arrangerar Klimatveckan.
Textförslag för kommunikation om Klimatveckan 2022
Bilderna ska användas som de är och inte redigeras eller förändras. Du kan spara ner bilden genom att klicka på den och välj ”spara som…”.
Klimatrådets logga finns under fliken Om Klimatrådet.